Intro - Uvod

Bez obzira kako završi "najvažnija" utakmica, koju reprezentacija BiH igra u utorak 15. oktobra 2013 u Litvaniji, bez obzira izborili naši najbolji fudbaleri direktan plasman na svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014 ili ne, njihov trener i selektor a moj sportski idol iz djetinjstva, Safet Pape Sušić, definitivno nije zaslužio prolaznu ocjenu za svoj dosadašnji rad.


Visoku cijenu smo platili za prvo a moguće i jedino svjetsko prvenstvo koje će mnogi od nas imati priliku gledati, na kojem će imati priliku učestvovati naša selekcija. Ako je ovo naš prihatljivi tempo odlazaka na svjetsko prvenstvo, svakih 25 godina, odnodsno jednom u 50 godina, onda je za mene ovo prvo i posljednje. A ovo brazilsko evo samo što nije, kad počne završiti će  brže nego je počelo.... Šta ćemo poslije, to je pitanje koje ovog selektora vjerovatno neće opterečavati. Džeko, Ibišević, Misimović, Spahić, Salihović, Medunjanin, Ibričić, svi su na vrhuncu karijera, i nekako je sa završetkom ovog ciklusa i povratkom iz Brazila, i njihovo vrijeme vrhunskokg fudbala završilo. Svakako će oni biti tu još koju godinu, ali da se ne lažemo, s njima se više ne može očekivati odlazak na neko novo veliko takmičenje - ako se uspiju plasirati na evropsko 2016 to će biti čudo.
A koga nam je ovaj selektor obezbjedio za budućnost - osim Vranješa i Šunjića koji su veoma mladi i veoma talentovani štoperi koji u svojim klubovima čine ključne igrače odbrane i koji bi uz malo sreče mogli biti vrlo dobri igrači za budućnost, tu su još samo ova dva največa apsurda našeg tima, Vršajević i Zahirović, kao i Stevanović koji se možda može pripisati Sušiću, i za kojeg se sad može reči da je u fazi spašavanja karijere iako je još nije ni počeo kako treba, svi ostali su prihvatili igrati za BiH na nagovor nekih ljudi iz saveza ili koji nemaju veze sa savezom i reprezentacijom, barem ne profesionalne veze !
Hajrović, koji je spasio čitavu kampanju odlaska u Brazil, a time i Sušićevu selektorsku poziciju, sam selektor je upučivao na Švicarsku kao jedini prirodni izbor !?! Sudbina je htjela da se taj momak presvuče u posljednji trenutak i svojim golom spasi ovih 25 godina čekanja. Isto tako je upučivao i Halilovića, Seferovića, na neke nije ni obračao pažnju ko zna iz kojih razloga, npr. Kovačića i Jedvaja, koji su obojica mogli biti barem "pozvani u pokušaju".  Još se mogu pozvati mladi reprezentativci Belgije Arslanagić i Švedske Hrgota, a oba su na korak od seniorskih timova obe ove države.
Đurić Milan je vjerovatno največa nepravda, koju je Sušić nanio nekom od potencijalnih reprezentativaca. Zašto je Višća koji igra u drugoj ligi Turske bolja opcija od Milana koji igra u drugoj ligi Italije ?! Da ne bude zabune Milan igra i zabija za svoj tim, ništa manje nego Višća, s tim što je ovaj prvi pravi centarfor od nekih 198 cm !

Mnogo je stvari koje mi se ne dopadaju i sumnji oko budućnosti reprezentativnog fudbala, a sigurno su bar neke od njih vrlo osnovane.
Da li bih mjenjao odlazak u Brazil za još 12 godina vrhunskog reprezentativnog fudbala, odnosno još bar 3 ciklusa borbi za plasman na finala evropskog i svjetskog kupa ? Pa ne znam, da li bi vi ?!
Zašto ovako mislim pokušaću dalje objasniti na ovom blogu, uz sve ostalo što nađem interesantno u i oko našeg reprezentativnog fudbala.

0 comments:

Post a Comment