Wednesday, January 1, 2014

Džeki treba bolji PR, možda i bolji agent !?

Naš najbolji fudbaler igra najlošiju sezonu u svojoj karijeri, ali to nije njegov jedini problem, možda ustvari nije ni glavni ! Džeko igra najlošiju sezonu ne zbog svoje forme, nego zbog svog statusa u timu, među navijačima, u javnosti, i što je najvažnije u engleskim medijima.





Imidž našeg najboljeg napadača u Engleskoj nikad nije bio dobar, a ovih dana ne može biti gori. A kako i koliko mediji, ali i javno mnjenje čije mišljenje ti mediji oblikuju, utiču na fudbalske menadžere i timove, na odluke i percepciju odgovorne hijerarhije u klubovima, govori i primjer Roberta Mancinija i Edina Džeke.
Naime, Mancini je jedan od trenera koji vole fudbalera Edina Džeku, uvijek ga je volio, i voli ga i danas - na kraju krajeva, kada je kompletna engleska javnost, a ponajprije pod uticajem medija, željela pa i očekivala da prvi napadač Manchester City-a  postane Andy Carroll, novopečeni reprezentativac Engleske i njihov najbolji i njaomiljeniji centarfor u tom trenutku, Mancini je uprkos svima doveo Edina !
I danas kad je epizoda u Engleskoj iza njega, Roberto o Edinu govori kao o jednom od najboljih napadača na svijetu, ustvari pokušava ga dovesti u Galatu !
S druge strane, pod uticajem raznih lokalnih "mahala daily" Internet izdanja, u BiH se o Manciniju govori sa mržnjom, jer se pod snažnim uticajem naših Internet piskarala još uvijek misli da je Mancini držao Edina na klupi jer ga ne voli.
Stvar mora da je malo komplikovanija od toga, moguće je da su Mancini prije, kao i sada Pellegrini, jednostavno menadžeri koji su malo više osjetljivi na uticaj javnog mnjenja i medija, bilo svijesno ili ne. Mediji u Engleskoj su dobili od Mancinija ono što su svo vrijeme i tražili - Edina na klupi ! Sve su prilike da će isto dobiti i od Pellegrinija
Dakle tu je Edinov največi problem, od kako je stigao u Englesku njegov imidž u medijima je očajno loš a danas nikad gori. On jednostavno nikad nije uspio nametnuti sliku o sebi kao estradnoj zvijezdi, što je u njegovom poslu, bar na vrhunskom nivou, odavno uslov broj jedan da vas cijene i javnost i mediji - Edin za engleske sportske tabloide nikad nije mogao ni postati "Hollywoodesque celebrity super-star", jer on je prosječan momak iz bosanske vukojebine, koji još uz sve to odbija milosrdno udjeljenu "Super-Sub" etiketu od strane engleskih tabloidnih smradova, pripadnika ubermensch soja. Šta on misli ko je, Negredo, Balotelli ?! Ko je Edin Džeko da tako drsko odbije mjesto koje su mu udjelili milosrdni, sveznajući engleski novinar ?! Na žalost, to je uvijek i bilo jedino mjesto s kojim su se ovi smrdljivci mogli nekako pomiriti - dok god je Edin treči ili četvrti napadač u timskom "čoporu" (packing order - kako u zemlji koja je sistematizovala rasizam "stručno" i "kreativno" degradiraju vrhunske sportiste kao da su zvijeri) novinari i reporteri se ne osvrču na njega.
Zanimljivo je kako su prošle sezone, kada su mu dodjelili etiketu "Super-Sub", pisali o tome kako je to ustvari za njega sasvim odgovarajuće mjesto u timu, sasvim dovoljno s obzirom na njegove osrednje kvalitete, i kako bi trebalo da pokaže malo skromnosti i prihvati ga (Edin inače nije skroman ??? Možda su Aguero, Tevez i Balotelli skromi po engleskom ukusu). Edin je tada zabio 6 golova ulazeći u igru sa klupe, a ti su golovi imali veču važnost za klub nego sve što je Negredo učinio od kako je došao i što će biti u prilici učiniti bar u slijedećih 7-8 mjeseci, međutim niko nije ni spomenuo kako je to možda signal da se Edinu da uloga u startnoj postavi, jer je uostalom zaslužuje (osim što se pisalo kako on sam vjerovatno očekuje da konačno dobije startno mjesto).
Njemu je okačena etiketa "Super-Sub", a od njega se očekivalo da je prihvati sa poniznom zahvalnošću ! Kada je Edin odbio, danima se pisalo otome kako je loš za City kao napadać, ali je još lošiji kao čovjek i sportista, jer se, zamislite, usudio usprotiviti engleskim novinarima i drsko, arogantno, neskromno, bezobrazno, odbiti njihovo "milosrđe".
Ovih dana Negredo je postigao dva gola (2 !!!), ulazeći sa klupe protiv Cardiffa i Hulla, ali nijedan od ovih golova nije imao ama baš nikakvu težinu, jednostavno ništa značajno se nije desilo, City je prvu tekmu izgubio 3:2 a gol Negreda je bio utješni (prvi gol je zabio Edin), drugu je dobio sa 2:0 a Negredo je zabio prvi od ta dva gola i može se reči da je donekle pomogao da se tok utakmice promjeni.
Dakle, ništa spektakularno, sve dok ne pogledate u naslove i tekstove u engleskim medijima. Negredo, za razliku od Edina prošle sezone, nije proglašen super-zamjenom, nego je, bez obzira što su njegovi golovi bili skoro beznačajni, za razliku od onih Edinovih prošle godine, okivan u zvijezde, s tako napadnim pretjerivanjem s kakvim se nije pisalo ni o Agueru nakon šampionskog gola ! Odmah mu se tražilo i mjesto u startnoj postavi umjesto "lošeg" Džeke. Nije ih omela ni očajna i bezlična igra ovog Španca protiv Stoke City-a, te nakon solidne partije protiv Man Utd-a, nakon koje je opjevan i možebit već uveliko utkan u anglo-saxsonske legende (a nije odigrao bolje nego Edin protiv New Castle-a), ni još jedna blijeda rola protiv West Ham-a. Naprotiv, pritisak na Pellegrinija raste iz sata u sat, kako koji članak iskoči na Internetu, ili bude objavljen u štampi. Već dva mjeseca kada se porede Edinov i Negredov učinak ovom drugom se na saldo uporno dodaje i "zamalo-gol" postignut iz ofsajda pa ispravno poništen protiv New Castle-a, a njemu se pridodao i nekakav pokušaj "škaricama" u utakmici reprezentacije Španije protiv Bjelorusije, koji je dan poslije na ostrvu opisivan kao "spektakularan zamalo-gol škaricama" !?!? Poruka je jasna: Engleska ne želi gledati Edina Džeku u prvoj postavi Man City-a - tačka !!!
By the way, sječate li se konstantnog jadikovanja na Edinov "first touch" ? Naravno da se sječate ! A koliko ste puta od istog autora, u istom članku, u istim novinama/portalu pročitali kako je Džeko zabio gol IZ PRVOG DODIRA (jer Edin zabija večinu svojih golova iz prvog dodira, što je normalno za takvog instiktivnog strijelca !), da bi negdje u nastavku tog raporta mogli pročitati kako mu je valjda po navici "prvi dodir" i u toj tekmi bio užasno loš. Interesantno, zar nije ?! Svi mi koji volimo fudbal i pratimo naše momke znamo kako smo bezbroj puta provjeravali Edinove statistike jer smo ostajali potpuno zapanjeni i zbunjeni izvještajima iz engleskih medija, a u kojim je Edinova igra ocijenjivana neshvatljivo pristrasno i nefer.
A šta tek reči za tekstove koji su se pojavili u ponedeljak nakon utakmice 1. kola protiv New Castle-a, u Daily Mail-u, na SkySport-u i još nekoliko mainstream medija, odnosno na dan a možda baš u momentima kada je Edinu dodjeljivana nagrada Barcleys Man Of The Match, a u kojim se Edinova karijera, ni manje ni više, dovela u pitanje jer još uvijek nije počeo davati golove, kao da je več sedmicama bez postignutog gola, kao da nije prvo kolo u kojem je osim titule igrača utakmice, bio i najbolje ocijenjen igrač cijelog kola !
Eto s čim se naš junak suočava u "prijateljskoj" nam Engleskoj !
Ali da se bar na kratko osvrnemo na ono što stoji u naslovu i na početku teksta. Dakle, imidž našeg napadača je posao njegovog agenta, i osobe ili osoba koje bi trebale da se brinu za Edinov PR. Pa Džekin website je nedopustivo loš, bez pretjerivanja website je grozan, uopšte se ne osvježava i ne održava ! Zar je to tako komplikovano organizirati. Agent bi, između ostalog, trebao da se brine i o medijskim natpisima o svom igraču-klijentu, ali stiće se utisak da ovaj to ne radi, uopšte. Edin bi trebalo da potroši neku kintu na dobar i redovno ažuriran website, kao i na svoj imidž u medijima i javnosti, da pronađe nekog ko će se pobrinuti za njegov PR, ako već ne želi promjeniti agenta onda bi trebao zaposliti nekoga, pojedinca ili agenciju koja se bavi promocijom sportista, a koji će se pobrinuti da se u Engleskoj prestanu šprdati s njim, nabijati ga na volej i šutati od magazina do tabloida preko štampe i Interneta, svaki drugi dan, kako kome padne na pamet i kako se kome digne qur !
U suprotnom bolje mu je da se pokupi u neku drugu zemlju....

0 comments:

Post a Comment